14 interesanti fakti par Venecuēlu

14 interesanti fakti par Venecuēlu

Venecuēla, kas atrodas Dienvidamerikas ziemeļu daļā, ir viena no skaistākajām dabas apveltītajām valstīm pasaulē. Šī zeme var lepoties ar daudzveidīgu vidi, tajā skaitā Andu virsotnēm, Karību jūras pērlēm, gleznainām salām, eksotiskiem mežiem, savvaļas augiem un dzīvniekiem, un augstāko ūdenskritumu pasaulē.

30. augusts, 2023 Galamērķi

Šī noteikti ir valsts, kas, mūsuprāt, ir “reizi mūžā” jāredz, tāpēc apkopojām 14 interesantus faktus par Venecuēlu. Ieskaties!

  1. Venecuēla tulkojumā nozīmē “Mazā Venēcija”, un tās nosaukums radies 1499. gadā asociējot Marakaibo līča indiāņu pāļu būdas ar Venēciju.
  2. Venecuēlas oficiālā valoda ir spāņu, bet ir vēl vairākas valodas, kurās runā vietējie. Papildu spāņu, angļu un itāļu valodām, novērots, ka cilvēki runā vēl 26 dažādās valodās.
  3. Venecuēla ir TOP 17 pasaules valstu sarakstā ar vislielāko bioloģisko daudzveidību un 7. valsts pasaulē ar lielāko savvaļas dzīvnieku sugu skaitu. Uzskaitīts, ka valstī ir apmēram 21 000 dažādu augu sugu un vairāk nekā 8000 dzīvnieku sugu. Tas padara Venecuēlu par lielisku vietu dabas un dzīvnieku mīļotājiem.
  4. Kapibara ir lielākais grauzējs pasaulē, un tas brīvā dabā dzīvo Venecuēlas līdzenumos. Pieaudzis dzīvnieks izaug līdz pat 106-134 cm augstumā. 
  5. Venecuēlā atrodas pasaulē augstākais ūdenskritums brīvajā kritienā Kerepakupai-Meru jeb Eņģeļu ūdenskritums. Tas nosaukts Džeimsa Eindžela vārdā, kurš 1935. gadā lidojot to atklāja. Tā augstums ir 979 metri. Ne mazāk nozīmīgs ir latvieša Aleksandra Laimes pienesums - viņš dodoties ar kājām atklāja šo ūdenskirtumu un padarīja to pieejamu tūristiem, jo kopā ar indiāņiem ierīkoja skatu laukumu un lidlauku netālu no tā.
  6. Marakaibo ezers Venecuēlā ir lielākais ezers Dienvidamerikā un viens no senākajiem pasaulē. Runā, ka tas radies pirms 20-36 miljoniem gadu. Vieta, kua Katatumbo upe ietek ezerā, ir aktīvākā zibens spērienu zona pasaulē. Spēcīgas vētras laikā tur var notikt līdz 28 spērieniem minūtē. Šī vieta ir pazīstama kā Katatumbo un iekļauta Ginesa rekordu grāmatā.
  7. Arepas tiek uzskatītas par venecuēliešu nacionālo ēdienu. Šīs gardās kukurūzas miltu kūciņas Venecuēlā tiek baudītas visas dienas garumā. Tās parasti pilda ar sāļām sastāvdaļām, piemēram, gaļu, pupiņām vai sieru. Šis ir ēdiens, kas noteikti jānogaršo esot Venecuēlā! 
  8. Venecuēlā Ziemassvētku svētku laikā no 16. līdz 25. decembrim iedzīvotāji uz baznīcām ir aicināti pārvietoties ar skrituļslidām. Automašīnām tiek slēgtas ielas, lai cilvēki droši skrituļotu.
  9. Venecuēlā atrodas viens no lielākajiem nacionālajiem parkiem pasaulē – Kanaimas nacionālais parks. Tas ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Parks ir bagāts ar daudz ūdenskritumiem, un peldes tajos ir viens no “must do” ceļojuma laikā.
  10. Venecuēlai ir lielākās naftas rezerves rietumu puslodē, tāpēc arī degvielas cenas ir vienas no zemākajām pasaulē. 
  11. Romāns “Zudusī pasaule” iedvesmu guvis no Roraimas plato. Tā ir mistiska vieta, ko dēvē par salu debesīs. Tā ir arī augstākā vieta Kanainamas nacionālajā parkā. 
  12. Kāds ir tavs mīļākais zieds? Rozes? Lilijas? Saulespuķes? Ak, saki, lūdzu, orhidejas! Kāpēc? Jo Venecuēlā ir 25 000 dažādu orhideju sugu! Viņu nacionālais zieds ir "Flor De Mayo orchid".
  13. Venecuēlas galvaspilsētā 190m augstumā slejas Dāvida tornis - ēka, kas līdz ar finanšu krīzi netika pabeigta un šobrīt ir augstākais grausts pasaulē. 
  14. Venecuēlā ir vienas no pasaulē skaistākajām sievietēm. Šī valsts ir pazīstama ar skaistuma karalienēm, kas ieguvušas visvairāk titulus starptautiskos konkursos Miss Universs un Miss World.

Ir laiks nokļūt “Zudušajā pasaulē” un doties vienā no skaistākajiem pārgājienu maršrutiem Latīņamerikā! Šķērsosim pamatiedzīvotāju ciematus, lietus mežus, Kanaimas parka plato ar augstāko virsotni Roraima un dosimies pa pēdām latviešu ceļotājam un atklājējam Aleksandram Laimem! Viņš bija pirmais, kurs ar kājām sasniedza pasaulē augstāko ūdenskritumu.

Pievienojies izpētes ekspedīcijai Venecuēlā no 5. līdz 20. martam 2024. gadā: https://ej.uz/venecuelas-izaicinajums


Patika raksts? Padalies!

background image background image

Iedvesmas stāsti

Atrodi iedvesmu nākamajam izaicinājumam un iegūsti padomus no ceļotājiem, kas to jau ir piedzīvojuši.

...