8 iemesli ceļojumam uz Serbiju

8 iemesli ceļojumam uz Serbiju

Balkānu sirds ar atpūtas iespējām, vēsturisko mantojumu un elpu aizraujošo dabu – Serbija. Valsts, par kuru ne visi zina, kādus dārgumus tā patiesībā apslēpj. Ko apskatīt Serbijā? Lasi tālāk un dodies ceļā!

3. oktobris, 2023 Galamērķi

1. Belgradas – galvaspilsētas bez vecpilsētas – apskate. Tā ir apdzīvota vairāk nekā tūkstošs gadus, un paši serbi izpētījuši, ka šī ir visvairāk karus pārdzīvojušākā pilsēta Eiropā. Tas gan nenozīmē, ka Belgrada zaudējusi savu šarmu – tieši otrādi, tur ir viss, kas ceļotājiem apskatāms: slavenā gājēju iela, greznas katedrāles, muzeji, teātri.

Belgrada pazīstama ar panorāmas skatiem, kas slejas pār pilsētu. To var baudīt apmeklējot pilsētas populārāko parku Kamelegdanas cietokšņa teritorijā, kas atrodas pie pašas Savas upes.

2. Serbiem nav pieeja jūrai, tāpēc tiem plaši attīstītas citas brīvdabas atpūtas iespējas. Populārākā no tām – pārgājieni gleznainajos kalnos, no kuriem paveras skats uz upju ielejām, kādas nav citviet pasaulē. Taras nacionālais parks ar mužzaļajiem mežiem, mieru un klusumu ikvienam sniegs relaksējošu brīvības sajūtu.

3. Upes un ezeri Serbijā ir kā radīti ne tikai laiskai, bet arī aktīvai atpūtai. Drinas upē plaši izplatīta plostošana un kajaku laivošana. Vasarā šeit notiek Drinska Regata festivāls.

Noteikti vērts doties apskatīt Uvacas upes līkločus, kuras krastus klāj augstas klintis ar mežiem. Kristāldzidrs ūdens un dabas daudzveidība – tā varētu raksturot šo upi. Šī ir arī īstā vieta, kur sastap tādas retas putnu sugas kā Baltgalvas grifs.

4. Zlatiboras tuvumā atrodas Mokra Gora. Noteikti jāieplāno izbrauciens šeit ar atjaunoto mazbānīti pa vēsturisko šaussliežu dzelzceļu, jo tas vedīs kalnos caur 22 tuneļiem. Vilcienam ir vairākas pieturas, kurās uzņemt kolosālas bildes, lai iemūžinātu to atmiņām.

5. Serbu virtuve ir īsts omaņu, slāvu un Vidusjūras garšu un smaržu apvienojums. Tā izslavēta ar tādiem grilētas gaļas ēdieniem kā “pljeskavica” un “cevapi”, esot tur, noteikti nogaršo “Karađorđe’s” šniceli.

Kas gan būtu maltīte bez glāzes rakijas! Slavenākā no tām - plūmju rakija, kas vienlaikus ir arī serbu kultūras simbols.

6. Sirogojno ir etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ar 19. gs. raksturīgām celtnēm, kur iepazīt tradicionālo serbu kultūru un etnisko mantojumu. Muzejs piedāvā iespēju iegrimt Serbijas vēsturē, izpētot tradicionālo kultūru, apģērbu, rotaslietas, sadzīves priekšmetus, jo teritorija sastāv no daudzām būvēm, kur katrai no tām ir sava nozīme. Šis ir galamērķis, kur apvienojas vēsture un māksla, radot apmeklētājiem padziļinātu izpratni par kultūras mantojumu. Apmeklē muzeju un nobaudi visgardāko maltīti Serbijā, kas pasniegta māla traukos un gatavota krāsnī.

7. Stopica alas, kas lepojas ar saviem kaļķakmens baseiniem un “Dzīvības avota” ūdenskritumu, ir viens no interesantākajiem dabas objektiem Dienvidserbijā. Alā var novērot dažādus stalaktītus un stalagmītus, kas gadsimtu gaitās no alas griestiem veidojušies no ūdens pilieniem, izveidojot iespaidījus rotājumus.

8. Uvac nacionālais parks ar pārgājienu caur kanjonu pretim majestātiskām virotnēm. Vietējie šo vietu dēvē par Serbijas Colorado, kas apvieno gan dabas skaistumu, gan aktīvās atpūtas iespējas. Ziemā tā ir kalnu slēpošana, citos gadalaikos pārgājieni, pikniks, kā arī tādas aktivitātes kā alpīnisms, kajakings, zirgu izjādes.

Pievienojies ROVER ceļojumam uz Serbiju, kur apmeklēsim gan gleznainos un mierpilnos kalnus, gan metīsimies aizraujošos piedzīvojumos, pārgājienos un, matiem plīvojot, ar kalnu velosipēdiem izbaudīsim vēju: https://ej.uz/piedzīvojums-serbijā


Patika raksts? Padalies!

background image background image

Iedvesmas stāsti

Atrodi iedvesmu nākamajam izaicinājumam un iegūsti padomus no ceļotājiem, kas to jau ir piedzīvojuši.

...